Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan

Updated on: July 31, 2012

Where is the South Integrated Transport Terminal? Map and directions to the location with picture. Di mana Terminal Bersepadu Selatan? Peta dan panduan ke lokasi dengan gambar…

Address: Jalan Terminal Selatan, Bandar Tasik Selatan, 57100 Kuala Lumpur, Malaysia
Alamat Poskod:
57100 Kuala Lumpur
Tel:
+603 9051 2000, +603 9051 2121
Website: http://www.tbsbts.com.my/
GPS Coordinates: N3 04.648 E101 42.629

Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS)

Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS)

TBS - Distance between stations

TBS – Distance between stations

More Pictures: See Mammoth On The Lake by TV Smith

Info:
The new integrated transport terminal in Bandar Tasik Selatan will begin operations on 1/1/2011. Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) or the Integrated South-Bandar Tasik Selatan Transport Terminal is operated by MAJU Terminal Management and Services (TMAS).

It is located next to the existing Bandar Tasik Selatan LRT Station (Star LRT), the Stesen
Komuter KTM Bandar Tasik Selatan and Express Rail Link (ERL) KLIA Transit Station.
Designated city buses will also call at the station.

Unlike other older terminals, there is a proper external bus holding area to reduce traffic congestion and, importantly, prevent excessive fumes from reaching passengers at the boarding area.

The mammoth white building takes up approximately 49 acres with part of the complex
built over the titular lake. Designed like a modern airport, the bus terminal has six floors, 55 bus platforms, 150 taxi bays, 1,000 parking bays and 1,800 seats in spacious air-conditioned waiting halls. The train stations outside are connected by a long elevated covered walkway with escalators.

South-plying express buses currently operating from the Stesen Bas Sementara Bukit Jalil
(and previously Hentian Puduraya) will make TBS its permanant KL base. The new terminal is located off the Middle Ring Road 2 (MRR2) and is also connected by a new road to the Sungai Besi Expressway (SBE).

Update: Effective 16th April 2011, northbound buses will operate from Puduraya again. The same buses will also call at Hentian Duta. The Bukit Jalil Temporary Bus Terminal will be closed.

More Pictures: See Mammoth On The Lake by TV Smith

See other featured Bus Terminals or use Search to locate another hentian bas.

MyCen Map / Peta:

Shown On This Map:
Agro Bank Bandar Tasik Selatan, Bandar Tasik Selatan LRT Station, Bank Muamalat Bandar Tasik Selatan, Desa Tun Razak Apartments, ERL KLIA Transit Station, Integrated South Transport Terminal, Kompleks Sukan Desa Tasik, KTM Bandar Tasik Selatan Komuter Station, Masjid Al-Muqarrabin, Petronas NGV Station, PPR Desa Tun Razak, Sekolah Kebangsaan Bandar Tasik Selatan, Sekolah Kebangsaan Desa Tasik, Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Tasik Selatan, Shell Station MRR2, Tasik Heights Apartments, TEKUN Nasional (Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga), V-Hotel (and Old Town White Coffee Bandar Tasik Selatan)

Nearby Hotels: V-Hotel
Nearest Police Station: Balai Polis Sungai Besi, Tel: 03 9058 2222
Nearby Train Stations: Bandar Tun Razak LRT Station, Sungai Besi LRT Station
Public Transport / Bus Number:

Need to find another place, street, building or area? Use Search
Ingin cari tempat, jalan, bangunan atau kawasan lain? Guna Search

This entry was posted in Kuala Lumpur, Sungai Besi and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

129 Responses to Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan

  1. veroni Binti Tiansil says:

    sy stay kat pangsapuri penara,bandar sri permaisuri cheras, macam mana sy nak pergi ke Taman Tayton view cheras?

  2. fiqa says:

    cm ne nk g rawang dr tbs??ktm 2 trus ke rawg atau kte kne naik lrt pe sume dlu??

  3. laura says:

    ..sy nak ke port dikson..ade bus ke PD dr TBS tak? lau ade jam berapa bus pergi ke PD?

  4. mickie says:

    may i noe hw 2 go to sungai besar,selangor from k.l ~~~ and now, where is de bus terminal ???

  5. bobie says:

    dri tbs nk ke sepang utuk lcct ad x?rm brape dan brape lme tempoh perjalanan.

  6. Patrick Ooi says:

    What train station to take from Kelana Jaya to TBS?

  7. puspha says:

    any bus from TBS to LCCT and the easiest/cheapest way to LCCT from TBS??

  8. Azreenazmi says:

    boleh tak senaraikan nama2 bas ekspress ke Kluang, Johor ?

  9. Nancy says:

    Does anyone know how much is the parking rate for 1 day at the station? How much will it be, if we park from Sat – Mon?

  10. Shamimi says:

    can i book the ticket online ? and pay with online banking?

  11. yana says:

    tiket turun kota tinggi adew x esok pgi..(selasa)

  12. nur says:

    dari tbs naik bas apa untuk sampai kat vision college, kelana jaya?

  13. Wan says:

    Saya nak tempah tiket k larkin dari tbs. 29/6. gerak malam. Ade lagi x kosong?

  14. sengal says:

    dari KL sentral tu ada stesen bas tak??

  15. TV Smith says:

    Naik KTM ke KL Sentral. Tukar dari sana

  16. sengal says:

    nak ke batu caves dari tbs cam ne?? plis help me

  17. TV Smith says:

    10 mins without heavy luggage

  18. MURUGAN says:

    how far from tbs to ktm station by walk.

  19. syuhadah says:

    saya nak tanya bas ke larkin pukul bpe ye??

  20. sye nk tempah tiket untuk ke larkin dripada tbs..untuk 4/7.sye nk ambil pagi..ada lagi tak?

  21. Geraldine says:

    Sy org Sabah baru 1st time p KL jln2, nak tau mcm mana nak smpi Tune Hotel Downtown KL?

  22. kumutha says:

    i nak pergi ke serdang hospital dari bandar tasik selatan, i nak naik train mana?. pls help sir or madam. Tq

  23. Kyo says:

    TBS and Bandar Tasik Selatan is it in the same place? And suppose saya dari LCCT and wish to grab a bus from TBS..do i have to hail a cab to reach TBS, and another thing, any recommendation on what bus to take to Johor? Thank u.. :)

  24. chelsea says:

    I need to get to Serdang Hospital from Bandar Tasik Selatan terminal. So can you give me some details how do I get there by bus or any public transport available ?

  25. sasa says:

    siapa tahu nak g cheras naik public transport ape paling jimat daripada nilai ke cheras?

  26. azlin says:

    nak tnye sesape yg th ..kalau dr melaka mmg trun kat tbs jgk ke…

  27. vaishnavi says:

    cumin fri 6 apr 2012 i wan 2 go JB LARKIN.Cn i noe which bus 2 take n d bus schdules….thx

  28. hafizah says:

    naiklah bas trans atau maraliner..ke johor banyak je bas…

  29. amin says:

    saya nak balik ke johor 30.3.2012..
    pukul bape bas bertolak?
    bas ape?

  30. safiqa yahaya says:

    berapa tambang bas dari TBS ke kluang dan waktu yang paling awal bertolak untuk esok jam berapa?

  31. purple says:

    kalau dri TBS nak ke melaka pukul brape ? bas berhenti kat alor gajah x ? TQ.

  32. nasir says:

    kalau dari puduraya nak pergi ke bts naik lrt ke?jaoh x??

  33. ila says:

    nak tanya sy dr jb nk ke kuala lumpur,ada penginapan x?selalu nya sy akn ambik bas mlm smpai subuh..biasa sy g puduraya,ada penginapan..skrg tmpt bru sy kurang pasti sgt..tlng ye..

  34. Hirzah says:

    Berapakah harga tambang bas dari TBS ke Melaka?

  35. Hirzah says:

    Saya nak ke Melaka. Dari setesen bas mana saya akan memulakan perjalanan? TBS atau Pudu central?

  36. ayu says:

    stesen putra

  37. afin says:

    If saya naik bas dari BTS ke JB, kt mana ye bas akan berhenti? kat LARKIN @ SRI PUTRI?? bas ape ye yg senang naik so that bas tuh akan stop kat SRI PUTRI??

  38. nazrin says:

    sy nk prgi LCCT..
    mcm mne sy nk g LCCT dri Bandar Tasik Selatan?

  39. jamiah @ jj jailani says:

    salam sejahtera saya nak naik bas dari Larkin JB to Subang air port atau dari Larkin ke TBS dan naik bas lain ke Subang air port tolong beri penjelasan yang mana lebih baik dan mudah dan cepat. Saya hendak ke Subang air port awal bulan Nov 2011

  40. Hamid says:

    Trm ksh, sumaaaa

  41. eye2055 says:

    bas tak tau.. tapi dr BTS bole naik komuter smp batu caves then naik teksi.. tak jauh pn..

  42. eye2055 says:

    pudu means puduraya ke area pudu? if puduraya naik lrt-star plaza rakyat smp BTS.. if dari pudu naik lrt pudu smp BTS

  43. Azura says:

    Saya dr klang nk drive ke pusat latihan KEMAS Jln syed putra. Jalan mana yg senang?

  44. safe says:

    take bus from batu pahat to kuala lumpur.the bus will stop at TBS. then take the ERL (KLIA express) straight to KLIA

  45. safe says:

    naik lrt dr tbs straight ke titiwangsa. titiwangsa is actually pekeliling juga

  46. nadya says:

    hye…sok saye ade interview…mcm mne nk g jalan sungai besi yg dekat light craft tu…saye dri jalan klang lama….tolong….tq….

  47. TV Smith says:

    Tak payah turun. From Puduraya, use LRT from Plaza Rakyat to PWTC Station. Then walk to Hentian Putra.

  48. kucar says:

    aiyakkk……biar betol..dari puduraya nk p hentian putra, PWTC xkn nk trun stesen tasik selatan

  49. Chan says:

    Stop at Tasik Selatan Station and use pedestrian bridge to cross over.

  50. kucar says:

    cam ne nk p hentian putra dari pudu raya…gne LRT…nk trun stsen ne???…plssss

  51. zulkifli says:

    pada 24.9.2011 lebih kurang 10.30 pagi kali pertama saya ke tbs,

    1. saya dan ramai yang lain keliru mana nak pergi (cari bas) selepas parkir di tingkat bawah tbs. tak ada sebarang panduan dan pegawai khidmat untuk membantu

    2. sediakan lif dari parkir ke lobby utama di bangunan yang sama

  52. yaya says:

    nk tnye,kat TBS ade tak sediakan perkhidmatan simpan beg??
    kalo nk jalan2 x perlu bw brg banyak2 kalo ada tmpat smpan :)

  53. Yoyo says:

    dari pudu ke tasik selatan boleh guna apa dan kadar bayaran????

  54. saiful izudin bin mohd rafi says:

    Assalamualaikum..saya nk buat prtanyaan,dari TBS nk ke perkeliling ade x LRT?bpe lame saya masa utk smpai ke perkeliling?

  55. thornys says:

    ANY BUS FROM Batu Pahat, Johor to KLIA. (flight departure 0900@21oct2011)
    ANT BUS FROM KLIA back Batu Pahat, Johor (flight arrived 2050@28oct2011)

  56. Hage Maru says:

    1.nk tnye la drpd bandar tasik selatan nk ke gombak nk naik bas ape yea…
    2.dr bandar tasik selatan nk g kolej islam antarabangsa gombak nk nek ape yea…
    tolong selesaikan masalah saya…plzz

  57. Rio says:

    1) How do I get to Terminal Bersepadu Selatan (TBS) if I drive from Ampang side of MRR2 ?

    2) If I park my car near by LRT-Bandar Tasik Selatan Station, is it possible to WALK ACROSS over to Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ?

  58. Alexis says:

    I mean, how to get there by train?

  59. Alexis says:

    How get there by ktm from subang jaya?

  60. buhari says:

    kt TBS bole pegi batu pahat tk?

  61. faeza says:

    how to go to TBS from damansara?please…

  62. abdulricks85 says:

    betul tu…dlu masa airasia mula2 beroperasi pn mknn beli kt supermarket.lps tu skit2 baru perkhidmatan makin mantap dan bagus.

  63. aznorn says:

    TBS near hotel v

  64. aznorn says:

    u boleh naik lrt nak ke bkt jalil,sekarang ni dah ada hotel kat desa tasik tu hotel v kalau tak salah saya..

  65. aznorn says:

    dekat je jalan kaki pun sampai dalam 5minit

  66. aznorn says:

    use LRT

  67. Leaonn GAn says:

    Bolehkah i beli tiket lalui online n how to buy?

  68. Azali says:

    Nak minta tolong korang..
    Saya sekarang dekat Pangsapuri Permata, Cheras dekat dengan Sekolah Sri Cempaka. Macam mana cara saya dapat bergerak dari Cheras ke Mid Valley menggunakan bas? Tolong la saya. Terima kasih.

  69. razak says:

    mcm mana sy nk ke TBS dari taman medan jalan klang lama petilng jaya dgn menaiki kereta sendiri?

  70. azman says:

    How to go to Tmn Taynton View from BTS ?
    Which bus to choose ?
    How about taxi fare ?

  71. John says:

    Hi.
    If I am going to stadium negara,what to ride from TBS?

  72. zul says:

    Saya ada masalah dengan perkhidmatan bas.
    Soalan 1 : Bagaimana saya nak ke Klang dengan menaiki bas? Ape name bas ye?
    Soalan 2 : Bila naik bas tu, kat ne die berhenti?
    Soalan 3 : Saya nak ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah?

  73. BELANDA KEDAH says:

    ada ruang niaga lg x d tbs……brapa sewa berpotensi x niaga kt tbs

  74. mazlan bin engano says:

    berapa tambang LRT ke b.jalil..so mana saya boleh dpt tempat penginapan..

  75. Tan says:

    i’m from kelana jaya, if i want go to bandar tasik selatan bus station, what is the faster way ? by star LRT or KLIA transit ? how long if use star LRT and KLIA transit ?
    Thank you.

  76. babylon5 says:

    brp ringgit dri tbs ke KLIA?

  77. lin lin says:

    Untuk soalan Ke-2: nak pergi sungai besar, pergi pudu , naik bus sabak bernam express, the counter name is SPT.

  78. MAI says:

    dari lrt tu jauh ke tidak nk ke TBS?

  79. TV Smith says:

    naik KTM dari Rawang

  80. ady says:

    saya dr rawang hendak ke TBS kendaran awam apa yg blh sy naik terus menuju ke sana.

  81. TV Smith says:

    Guna LRT ke Puduraya. Untuk soalan 2, tak pasti tapi jalan (kaki) ke hentian bas Klang dekat Central MArket dan tanya di sana.

  82. TV Smith says:

    Tiada hotel berdekatan. Guna LRT dari BTS ke Bukit Jalil.

  83. mazlan says:

    kalau dah sampai TBS..apa hotel atau rumah tumpangan terdekat..dan bagaimana kalau mahu ke stadium bukit jalil..apa pengangkutan awam yg mudah dan berapa pula harganya..

  84. yusriputera says:

    Saya ada beberapa masalah perjalanan menggunakan perkhidmatan bas.
    Soalan 1 : Saya dari Johor akan turun di TBS, bas apa yang perlu saya naik untuk ke Terminal Pudu Raya?
    Soalan Ke-2 : Dari Pudu Raya, bas apa yang perlu saya naik untuk ke sungai besar area selangor, kalau tak silap berdekatan menujuh ke sabak bernam ?
    Pertolongan anda amat saya perlukan, dan jasa baik tuan/puan amat saya hargai.

  85. 1 malaysia says:

    Sorry, sir.. soon maybe the cars will grow quickly and will be effect to the traffic. So the design like that actually for soon traffic not to involve MRR2 traffic.Perhaps no more upgrading for soon budget cause all things now sulah naik woo.

  86. TV Smith says:

    If you are referring to Hotel Istana in Jalan Raja Chulan, it is not near. It is about 10 km away and the taxi fare should be around RM 20 metered. YMMV.

  87. KC says:

    Is TBS near Hotel Istana? How much is the taxi fare?

  88. wei says:

    hii. i would want to get to malacca with 20persons together. but i heard you need IC to buy every ticket? is there a way i can book the ticket or buy 20 tickets at one time?

  89. yusni hamzah says:

    saya nak tau ada ke bas yang menuju ke port dickson
    kalau boleh saya nak tahu apa nama bas ekspress tu

  90. MICHELLE says:

    Please direct me how to go TBS by using Kesas Highway, start from Proton Sales Office?

  91. Dhenesh says:

    You can use the KTM Komuter from shah alam to KL and exchange the link to Seremban to the Bandar Tasik Selatan komuter station. from there is quite near to bus terminal.

  92. Hooi says:

    How about the Northbound buses? I want to go back to Perak soon. I need to go to the bus terminal in Bandar Tasik Selatan or Bukit Jalil? Thanks.

  93. apen says:

    saya dari shah alam nak ke stesen TBS ni..boleh tolong bg tau cam ne nak ke sana dgn naik kenderaan awam? help me plz…

  94. basirah says:

    adakah semua bus operation di bukit jalil bertukar sepenuhnya ke TBS? stesen bukit jalil dah tak guna ke? sebab saya nak ke Melaka jumaat ini. 15/04/2011.. tolong cerita kat saya.

  95. Kim says:

    Is it within walking distance from Bandar Tasik Selatan LRT station to the Terminal? If yes, approximately how long it takes? Can you please brief on the walking directions too? Much appreciated, Thanks.

  96. TV Smith says:

    Nak ke KEMAS di Jalan Syed Putra? Guna LRT ke bandaraya dan tukar kepada Monorail di Stesen Hang Tuah. Turun di Stesen Tun Sambanthan di Brickfields. Kemudian, guna jejantas yang menyeberangi Sungai Klang, ke Sekolah Kuen Cheng. Pusat Latihan KEMAS di sebelah sekolah ini.

  97. ROSLI RASI says:

    saya ingin ke pusat latihan kemas kuala lumpur daripada Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan apakah pengangkutan yang saya boleh gunakan untuk sampai ke destinasi tujuan saya..perkhidmatan mana yang lebih cepat,murah..Ktm,Erl,lrt atau teksi..

    terima kasih.

  98. cheng says:

    Some thing is very, very wrong with the people do the planning and implementation of the TBS !!!

  99. cheng says:

    I visited TBS at 1am last night to pick up somebody. I travel from Cheras. From the U-turn at the TBS entrance junction, I drive another 1/2 KM to U-turn back at the the sg besi LRT station. Then, enter the TBS entrance at MRR2, BUT, the road leading to the LObby was closed. I travel down another 1/2 km towards the entrance from Sg besi junction to u-turn back. driving another another 2 km to reach the Lobby !!!! What if its during peak hour?? Am I going to spend another 1/2 hr just to reach the TBS lobby ???

  100. cheng says:

    If we were to come from cheras, why didn’t they make an entrance road at the overhead U-turn at Tasik Selatan. Why do we have to drive further to U-turn back at another 500m – 1 km. What kind of planning is that??? Why construct TBS without thinking of giving prople more convinence ? The entrance point at MRR2 towards Cheras is just right at the U-turn. So, just join up the entrance to the U-turn. What is so difficult.

  101. zaim says:

    saya nk bertanya…..dari STESEN LRT nk pg k STESEN TBS tu jauh k???
    kena lalu jejantas tu k???
    saya ni xtahu,,,jd sape boleh tlg??

  102. rizal says:

    lepas naik flyover (u-turn) terus je… lepas tu belok kiri ker?

  103. rizal says:

    seperti biasa, malaysia memang teruk bab map, signboard, dan apasaja. susah nak paham dan tak berapa clear..sesatlah aku ni karang.

  104. lady says:

    semuanya perlu masa untuk dipertingkatkan… kita lahir2 pun bukan dah mula berjalan kan… saya dah hampir 4 kali dah naik bas kat situ… pandangan saya: mantap giler!!!
    so..chilll :)

  105. Sangat selesa di terminal baru ni.macam di lapangan terbang pulak.bgus la ade pemeriksaan ketika berlepas.dapat kurangkan kadar jenayah dan kesesakan.Ada masa tu untuk bersama kalau kita beli awal tiket.Syabas!!

  106. Wan Fahmy says:

    hi, can we park our car for a few days at TBS until we return to KL? how much is the parking fee? tq.

  107. Mr Dee says:

    the security management system at the terminal is quiet tight to the extend not allowing any passengers to be accompanied by anybody (non-passengers) while waiting at the departure hall. This may cause inconvenience to some people. Do you agree?

  108. Miera Edora says:

    congratez….
    TBS is so comfortable and good for a long term….
    thumbs up for TBS…

  109. MOHD SHAHRIZAL says:

    Better not to use this terminal for a while. the system is poor. u cannot buy tickets from its counter. u have to buy at B. Jalil. it is a shame.

    what is the point to have a bus hub like airport terminal but the system is very very poor.???

    “Satu lagi projek membazirkan wang rakyat”

  110. Ong says:

    Which station is nearer to TBS? KTM or LRT? I am thinking which train to take in order to go to the bus terminal. Please advise. TQ

  111. TV Smith says:

    From Banting drive towards Telok Panglima Garang and on to Klang. Before Taman Botanic turn right into KESAS (Shah Alam Expressway) and drive all the way to Bukit Jalil. As you join the MRR2, TBS is on your left.

  112. anje says:

    can i know directions from banting to TBS?

  113. TV Smith says:

    Yes. Scroll southwards on the map and you will see a big lake, a golf couse and the turf club.

  114. TV Smith says:

    I’m not sure which bus goes to Tropicana. There is no LRT to that area. If you arrive at BTS, you can take the LRT to the city and take a connecting bus from there. As for the JB bus, it depends on the bus company. It may even call at the soon to be opened Puduraya. Why not ask them before buying the ticket?

  115. John Sterman says:

    Thank you! If i can drive to the Selangor Racecourse next to the Mines, would i be able to also get to that terminal? Much appreciated

  116. amy ng says:

    i will by bus from jb to kl, i want to go tropicana @ petaling jaya. which transport i have to take to saving the time. jb to kl it is arrival to this station or bkt jalil? tq!

  117. TV Smith says:

    From Bandar Utama, use the LDP to get to KESAS and drive east until you past Bukit Jalil. As you enter MRR2, you will soon see the BTS Terminal on your left. There is a passenger pick-up (waiting) area.

  118. John says:

    If i am in Bandar Utama PJ and wants to drive there, what is the fastest route to take and do they have a phone number and can i drive the car right to the terminal entrance and wait? i only managed to find one map of its location and it’s at mycen!

  119. harju says:

    bagaimana dengan kadar sewaan bagi sesebuah gerai makanan & minuman yang ingin disewakan?

  120. azaharahmad says:

    sepatutnya perbincangan lebil awal lagi dengan penguasa bas…bukannya dah siap baru nak buat perbincangan…kesudahannya rakyat jugak yang susah,,,,

  121. pria says:

    map from tbs-bts to jalan duta terminal plz..

  122. Azlan says:

    How to go from Kelana Jaya by Car to the new terminal?
    Which adivsable route to follow?

  123. Agnes says:

    This Sunday i want come back Muar from KL,so i need going new bas stop??

  124. sallang says:

    The map did not show how to get to the Terminal from MRR2.
    However, will the ministry provide free, or low rate shuttle service between north and south terminals, so that travelers on connect easily?
    Holiday season is around the corner. Will there be touts selling black market bus tickets at the terminal?
    At last we have a modern terminal.
    About fumes from the exhaust, why is it that all the buses do not turn off their engines while waiting?

  125. TV Smith says:

    AFAIK, northbound buses will continue to use Hentian Sementara Bukit Jalil and Hentian Duta. The proposed North ITT in Sungai Buloh is in the works and will interface with the new MRT lines. As such, it probably may not be ready until at least 2015. Another soon-to-be-ready ITT, the East Integrated Transport Terminal (Terminal Bersepadu Timur) at Gombak will handle buses from the East coast.

  126. thiagaraj says:

    What about buses to Northern states? Sharing the same Bus terminal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>